Se numește Mădălina Nistor, este elevă in clasa a XII-a Filologie intensiv Engleză la Liceul Teoretic „Axente Sever”. Este o fire dinamică, plină de energie și atitudini pozitive, care prin simpla ei prezență reușește să aducă o stare de bine celor cu care interacționează. Mai mult decât atât, felul ei cald și discret de a fi a însoțit-o pe parcursul celor 4 ani de liceu și cu siguranță îi rămâne marcă înregistrată pe viitor. Nu în ultimul rând pasiunea ei pentru poezie i-a adus numeroase participări la concursuri literare și la emisiuni dedicate Poeziilor Medieșene în urmă cu 2 ani.
Dincolo de pasiunea de a compune poezii, Mădălina se dovedește una dintre cele mai pasionate axentiste de la filologie în domeniul lecturii. Eleva noastră a participat la o nouă ediție a concursului Bătălia Cărților, competiție desfășurată sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. În acest an Mădălina a primit titlul de Cititorul Anului 2024, reușind cea mai bună pledoarie a cărții preferate, „Cât timp înfloresc lămâii”, scrisă de Zoulfa Katouh. Poeta liceului nostru și-a însoțit pledoaria pentru lectură și prin intermediul unui afiș care a surprins excepțional aspectele acestei cărți.
O altă axentistă din clasa a XII-a Filologie, Larisa Vanda, și-a trecut și ea în cont o nouă participare la Bătălia Cărților. Colegă de bancă a Mădălinei, Larisa a impresionat juriul competiției, care i-a acordat Premiul pentru promovarea Lecturii la categoria adolescenți.
Ediția din acest an a Bătăliei Cărților s-a desfășurat în perioada aprilie – noiembrie 2024. Fișele de lectură au fost evaluate de către un juriu format din doamnele profesoare Dana Aparaschiței, Adela Boieșan și Cristina Pustai. Festivitatea de premiere a avut loc marți 10 decembrie 2024 la sediul Bibliotecii municipale „Stephan Ludwig Roth”.
Prof. Schiau Constantin
„Final Exam” pentru teacher Ana Baciu și teacher Iulia Mărginean
Perfecționarea cadrelor didactice a fost și rămâne una dintre prioritățile corpului profesoral al Liceului Teoretic „Axente Sever”. Pe lângă cursurile de perfecționare frecventate de cadrele didactice ale liceului nostru, un rol important îl are și susținerea lucrărilor de specialitate pentru obținerea gradului didactic I. Nu mai puțin de 4 profesori ai unității noastre de învățământ susțin în această perioadă asemenea lucrări.
Luna decembrie a marcat deschiderea listei susținerilor lucrărilor de specialitate cu două cadre didactice din domeniul limbii engleze. Marți 3 decembrie 2024 sala festivă a Liceului Teoretic „Axente Sever” a găzduit prezentarea lucrării cu titlul „Integrated Technology in Teaching and Learning English”, elaborată de doamna profesoară Ana Maria Baciu sub îndrumarea doamnei profesor universitar doctor Teodora Popescu de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Lucrarea s-a bucurat de aprecierea celor prezenți atât fizic cât și online în sala festivă a liceului nostru, fiind notată cu 10.
O săptămână mai târziu a venit susținerea lucrării de grad didactic a doamnei profesoare Iulia Mărginean. Acest eveniment s-a desfășurat marți 10 decembrie tot în sala festivă a liceului nostru. Lucrarea s-a numit „Interactive Techniques in Teaching English Language Functions”, îndrumată de doamna Lector Universitar doctor Maria-Teodora Creangă de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu. O lucrare bine structurată, bine fundamentată, bine ancorată în realitățile predării și învățării limbii engleze, și implicit corect apreciată de comisia pentru acordarea gradului didactic I, ea fiind notată cu 10.
Le felicităm pe teacher Ana-Maria Baciu și teacher Iulia Mărginean pentru obținerea gradului didactic I și implicit pentru pasul uriaș realizat în cariera didactică. Același pas se pregătesc să-l realizeze în primele luni ale anului 2025 alte două cadre didactice ale unității noastre de învățământ, respectiv domnul profesor Cristian Vasiliu și doamna profesoară Cristina Cotor.
Prof. Schiau Constantin